Office 15: What’s new

JoostOp 30 januari 2012 is de Technical Preview van Office 15 vrijgegeven. Helaas is deze preview alleen beschikbaar voor een door Microsoft geselecteerde groep (onder voorwaarde van een heel strikte Non disclosure overeenkomst). Ik moet bekennen dat ik maar wat graag in deze groep gezeten. Op internet is er door deze en gene een heel klein beetje informatie vrijgegeven. Voor mij dus tijd om mee te doen met alle speculaties!

Wave 15 is voor Microsoft het grootste project tot nu toe. Met de komst van ‘Wave 15’ komen er nieuwe versies beschikbaar van Microsoft Office, Microsoft SharePoint Server, Microsoft Lync Server en Microsoft Exchange server. En dit niet alleen on-premise maar ook nog eens in de Cloud (Office 365). Dit betekent dat er gelijktijdig een update komt voor de Cloud software, server software, PC en Mobiele software. Dit is geen speculatie maar door Microsoft bevestigd op de Office Blog.

Op internet circuleren vele nieuwe speculaties over nieuwe features die beschikbaar komen met Office 15. Als we eerst kijken naar de interface van Office is er op het eerste gezicht geen tot vrij weinig verschil te zien. Er zijn in de verschillende applicaties wel enkele aanpassingen zichtbaar. Zo wordt in Outlook bijvoorbeeld de categorie verdeling (Mail, Calendar, Contacts etc…) niet meer onder de mappenlijst getoond, maar als een balk onderin het scherm. Daarnaast wordt verwacht dat OneNote een andere look krijgt. Dit is nodig om de gebruiker ook eenvoudig in staat te stellen om OneNote ook op een tabblad te laten gebruiken.

outlook%2015-420-90

Als er gekeken wordt naar de nieuwe mogelijkheden in de Office applicaties springt Word er toch uit met nieuwe mogelijkheden. Zo zou het mogelijk worden om in Word Online multimedia te integreren in het document. Dit wil zeggen dat er audio en video files opgenomen kunnen worden in de Word documenten. Voor geprinte versies is dit uiteraard niet van veel toegevoegde waarde. Maar als het document digitaal gedistribueerd wordt, kan de content geopend worden. Ik zie hier zeker mogelijkheden voor documenten als bijvoorbeeld Functioneel Ontwerpen. Daarnaast zouden Word documenten nu ‘gebroadcast’ kunnen worden middels het web. Iets wat nu al mogelijk is met PowerPoint.

Ook  in Excel en Visio worden diverse aanpassingen verwacht. In Excel zouden mogelijkheden ontstaan om data the filteren op basis van een timeline. Een tweede toevoeging is dat het mogelijk wordt om middels een ‘Atom feed’ data toe te voegen aan een Excel sheet.  In Visio zou de ondersteuning voor het tekening in een visio schema beter aangezet worden. Uiteraard is het voor PC gebruikers een verbetering, maar voor gebruikers van een tablet betekent dit nog meer gebruikersgemak.

Als laatste word er nog gespeculeerd over een nieuwe applicatie in de Office stack. In enkele gevallen wordt dan LimeStone genoemd. Dit is een tool om de UI te testen tijdens de beta periode. Zeer waarschijnlijk wordt deze tool niet opgenomen in de definitieve build van Office 15. Bij de nieuwe applicatie moet eerder gedacht worden aan Moorea. Deze tool maakt het mogelijk om plaatjes, tekst en links toe te voegen aan Word documenten. Dit wordt dan gedaan op een breedbeeld canvas die verdeeld is in verschillende blokken (Windows 8 Metro look & Feel). Met deze tool kun je content bij elkaar verzamelen en opslaan. Voor zover ik nu heb begrepen worden deze pagina’s opgeslagen als HTML pagina. Hierdoor kun je er meer mee dan alleen content opslaan!

moorea-420-90

Helaas heb ik de hiervoor aangegeven nieuwe features zelf nog niet kunnen testen en blijft het voor mij dan ook speculeren. Ik hoop toch echt dat in de komende tijd meer informatie vrij komt over de verschillende pakketten. En ik kan zeker niet wachten op de komende beta’s (rond de zomer). Voor nu is het dan ook nog even afwachten!

Advertenties

Een gedachte over “Office 15: What’s new

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s